Informe EINSFOESSA: Gairebé el 30 % de la població catalana viu en l’exclusió social

  • EINSFOESSA Exclusió i desenvolupament social a Catalunya 2021 és la primera radiografia completa de l’impacte de la crisi de la COVID-19 a Catalunya, i mostra un deteriorament sense precedents de l’exclusió social

  • 258.000 persones a Catalunya (30 % de la població) es troben en exclusió social, un milió més que fa tres anys (l’any 2019, l’exclusió a Catalunya se situava en el 16,9%)

  • El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, reclama mesures urgents per revertir la situació, i constata que no s’avança al ritme que requereixen les persones que viuen cada dia en la pobresa

 

Avui s’ha presentat el document en format roda de premsa i han intervigut:

Mons. Salvador Cristau, president de Càritas Diocesana de Terrassa i representant de la Conferència Episcopal Tarraconense ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents. Cristau ha recordat que ja veníem d’una greu crisi econòmica amb greus conseqüències socials per al conjunt de la població. “La pandèmia de la COVID-19 ha empitjorat aquesta situació i ho ha fet d’una manera desigual, perquè novament les persones en situació de major vulnerabilitat han estat les més perjudicades”.

Raúl Flores, coordinador de l’Equip d’Estudis de Cáritas Española i secretari tècnic de la Fundación FOESSA ha comparat la situació de crisi actual amb el desastre del Titànic. “Com en el Titànic, la societat viatja en el mateix vaixell, però quan es produeixen accidents, no tots patim les mateixes conseqüències. De nou, les persones més vulnerables s’enduen la pitjor part”, ha indicat.

Miriam Feu, coordinadora del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya ha aprofundit en les dades de la crisi a Catalunya, destacant que l’exclusió social ha tingut un augment sense precedents, amb 2.258.000 persones, un milió més que fa només tres anys. L’exclusió més severa, ja afecta 1,2 milions de persones a Catalunya, el 15 % de la població, uns nivells mai vistos, segons destaca Feu. L’augment de la precarietat laboral ha estat un dels principals motors de l’exclusió, amb 396.000 llars en inestabilitat laboral greu, així com les situacions de desocupació, amb 248.000 llars amb tots els membres actius a l’atur. “Mentre es continuïn expulsant les persones del mercat laboral, amb excessiva temporalitat, parcialitat involuntària i inestabilitat, no serà possible revertir els nivells d’exclusió que tenim actualment”. 

Finalment, Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha manifestat que “passen els anys i a Càritas ens cansem de presentar una i altra vegada les nostres propostes per tal de redreçar aquesta situació, i tanmateix no s’avança al ritme que requereixen les persones que viuen cada dia en la pobresa.”

Per al president de Càritas Catalunya, “les solucions hi són: la creació d’un veritable parc d’habitatge públic de lloguer; l’harmonització entre l’ingrés mínim vital (IMV) estatal i la renda garantida de ciutadania (RGC), així com l’extensió a més col·lectius que ho necessiten; un pla de formació ocupacional orientat a les necessitats actuals i futures del mercat laboral; un sistema fiscal que redistribueixi més justament la riquesa; un pla de xoc contra l’atur dels joves; veritables polítiques de suport a les famílies…”

Com a reflexió final, Francesc Roig ha manifestat que, “aquestes dues crisis ens han d’esperonar a repensar el model social i relacional, el model econòmic i de redistribució de la riquesa; així com els valors sobre els quals podem assentar la convivència, amb l’objectiu últim d’evitar una desigualtat cronificada de les situacions de pobresa i l’exclusió social, amb la mirada posada en la transformació social per aconseguir una societat més justa”.

Podeu consultar l’informe AQUÍ


Comparteix.